Artikelen

Datingfraude, wat is het en hoe voorkom je het?

Datingfraude is jaarlijks goed voor enkele honderden meldingen bij de Fraudehelpdesk. Denk aan diefstal van foto’s, persoonlijke gegevens en vooral heel veel geld. Online dating in Nederland draait, in zijn geheel, zo’n 700 miljoen euro omzet. Datingfraude is goed voor een schadepost van tientallen miljoenen euro’s, door de inmiddels duizenden benadeelden. De bewustwording rondom dit onderwerp is wat betreft het aantal meldingen verdacht laag. slechts 22% van de bevolking is bekend met datingfraude en heeft dit zelf of in eigen omgeving meegemaakt. Een betrouwbare datingsite daar zal je niet snel worden opgelicht, toch? Is een veel ingenomen standpunt, maar schijn bedriegt, ook op de bekendste en betrouwbaarste datingsites zijn slachtoffers gevallen.

Lees ons E-book eens voor alle ins & outs op datinggebied

Datingfraude via internet

Datingfraude is een van de snelst groeiende varianten van fraude, vooral omdat online dating de afgelopen decennia een flinke opmars maakt. Wanneer je aan online dating doet ben je vaak een eenvoudig slachtoffer, want je bent kwetsbaar. Of je bent single en (nog net niet hopeloos) op zoek naar een nieuwe partner, of je hebt een relatie, misschien zelfs getrouwd, waardoor je chantabel bent. Veel consumenten vertrouwen (teveel) op de veiligheid van de verschillende datingsites. Zoals gezegd, hoe groot, bekend of betrouwbaar een datingsite overkomt zegt niets over in welke mate datingfraude voorkomt.

Keurmerken zijn geen garanties

Veel datingsites zijn duidelijk over de keurmerken die ze hebben en wat ze allemaal aan veiligheid doen. Zo is er het welbekende Keurmerk Veilig Daten, in het leven geroepen door de ‘meest betrouwbare’ datingsites. Desondanks zijn ook op deze betrouwbare datingsites gevallen van fraude bekend. Het keurmerk geeft zeker een idee van de veiligheid van de datingsite, want het keurmerk veilig daten wordt niet zomaar uitgegeven. Hoe dan ook is het ook op deze websites van belang dat je op je hoede bent.

Doorgaans kent een keurmerk wel een aanzienlijk voordeel. Zo worden de algemene voorwaarden van datingsites, aangesloten bij het Keurmerk Veilig Daten, samengesteld in overleg met de Consumentenbond. Dit betekent dan ook dat opzeggingen, evenals doorlopende acties, altijd goed gecommuniceerd moeten worden. Zo moet je eenvoudig een opzegging kunnen doen en ook een optie hebben om in contact te komen met de datingsite. Heb je het gevoel dat dit niet het geval is? Dan kun je altijd terecht bij een onafhankelijk geschillencommissie.

Oplichting op ‘gekeurde’ datingsites

Ook goed om te weten is dat het een redelijk kostenplaatje kan zijn om je aan te sluiten bij een keurmerk. Dit kan dan ook de reden zijn dat een datingsite geen keurmerk voert, maar desondanks wel betrouwbaar is. Op een datingsite met een keurmerk kunnen evengoed mensen zitten die zich voordoen als anderen. Een bekende en grote datingsite als Lexa.nl wordt bijvoorbeeld genoemd als verzamelplaats voor Afrikaanse c.q. Nigeriaanse oplichters. Door onder valse voorwendselen in contact te komen en met de meest uiteenlopende (vaak zielige verhalen) over de brug te komen, hopen ze vaak geld buit te maken. (bron: https://www.ad.nl/show/jaap-jongbloed-over-bizarre-oplichting-ik-dacht-dit-kan-niet-waar-zijn~a1f4a9b6/)

Daarnaast blijkt uit onafhankelijke reviews, bijvoorbeeld op Trustpilot, dat een Keurmerk Veilig Daten geen garantie is voor een goede, betrouwbare datingsite. Als we de ervaringen van de gebruikers mogen geloven. Die geloven we natuurlijk eerder dan ongefundeerde teksten van een datingsite zelf! (Bron: Klik hier om Lexa op Trustpilot te bekijken)

Verschillende soorten datingfraude

Dating is één van de grootste markten binnen de e-commerce. E-commerce op zich is één van de grootste markten wereldwijd, subcategorie dating is goed voor enkele miljarden euro’s. Wanneer we naar Nederlandse consumenten op datingsites kijken, dan is bekend dat er honderden mensen per jaar worden opgelicht. Vaak gaat het dan om bedragen uiteenlopend van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Verbazingwekkend genoeg is nationale datingfraude slechts een klein deel van het totaal.

Smoesjes

Veel vaker is er sprake van Afrikaanse datingfraude, Nigeriaanse datingfraude in het bijzonder. Deze vorm van datingfraude is afkomstig uit Nigeria en mensen doen zich voor als echte, welgestelde leden van de desbetreffende datingsite. Hierna komt er vaak een smoes, zoals:

 • Er is iemand overleden en er komt een flinke erfenis vrij, echter is er eerst een paar honderd tot paar duizend euro nodig voor een ticket om de papieren te ondertekenen.
 • Persoon is een zakenman en op reis, maar is overvallen of zijn spullen kwijt. Heeft wat geld nodig om te kunnen vliegen.
 • Desbetreffende persoon heeft flinke aandelen in zaken, maar heeft een investering nodig om dit geld te kunnen incasseren. Jij zou dan meedelen in de winst.

Aangezien deze gesprekken worden gevoerd door doorgewinterde oplichters, die vaak weten hoe ze precies op je gevoel moeten inspelen, trappen zelfs mensen hierin die hier nooit in dachten te trappen. Let dus goed op als iemand die je niet in het echt kent om geld vraagt. Ook is slecht of gebrekkig Nederlands één van de grootste alarmtekens, hoe charmant het verhaal erachter ook is.

Bij twijfel, niet inhalen!

Twijfel je? Neem dan gerust op met onze klantenservice of met de klantenservice van de datingsite waar je ingeschreven staat. Je hoeft je nergens voor te schamen en het is altijd beter om onafhankelijke mensen te laten oordelen. Vraag het desnoods eerst aan een goede vriend/vriendin die je kunt vertrouwen. Een nuchtere kijk op zaken zorgt vaak voor een hoop opheldering. Het gemiddelde bedrag waarvoor slachtoffers worden opgelicht is maar liefst 12.000 euro. 134 mensen deden melding van datingfraude (in 2017). Dit alles gebaseerd op cijfers van de Fraudehelpdesk. Het vermoeden is dat er meer slachtoffers zijn, maar dat lang niet alle slachtoffers zich durven te melden wegens schaamte.

Wat zijn scammers?

De meest gestelde vraag op het gebied van online datingfraude is “Wat zijn scammers?”. Scammers zijn oplichters in de breedste zin van het woord, veelal zijn scammers uit op geld, maar ook op persoonlijke (bank)gegevens voor eventuele identiteitsfraude. Een scammer is niets meer of minder dan een oplichter die alles zal doen voor persoonlijk gewin. Het vervelende is dat ze, wanneer er eenmaal persoonlijk contact gelegd is, door blijven gaan. Zo zal een oplichter niet snel stoppen als hij eenmaal een paar honderd euro heeft buitgemaakt. Nog eerder zal de oplichter doorgaan en nog meer geld proberen buit te maken.

Hoe herken je een oplichter?

Je kunt bepaalde dating vragen stellen om oplichters te ontmaskeren. Zo krijg je veel tips op datingsites zelf, al zijn dit vaak algemene tips. Hieronder nemen we enkele vragen met je door die je kunt stellen om een oplichter te ontmaskeren. In ieder geval kun je zekerheid krijgen over de oplichter en op subtiele wijze zaken uitsluiten.

Dating vragen om oplichting op datingsites te voorkomen

De meest succesvolle dating vragen die je kunt stellen om oplichting op datingsites op te merken zijn:

 • Stel vooral open vragen. Een oplichter zal normaal niet heel veel over zich/haarzelf vertellen, maar wel bijzonder geïnteresseerd zijn in jou. Krijg je korte antwoorden en weinig informatie? Dan kan het zijn dat je met een oplichter te maken hebt.
 • Kom terug op eerdere vragen om te zien of de antwoorden consequent zijn en of de ander snel boos wordt wanneer je een (strik)vraag stelt.
 • Stel ook gerust (strik)vragen over de woonplaats of omgeving van degene met wie je chat. Vooral wanneer deze zich voordoet alsof hij/zij bij je in de buurt woont, kun je hier natuurlijk wat specifieke vragen over stellen.
 • Vraag om een aantal foto’s en zoek deze foto’s op via Google, zo vallen de meeste oplichters door de mand. Oplichters gebruiken namelijk veel te vaak foto’s van bekende acteurs, muzikanten of andere personen waar veel foto’s van op internet rondgaan.
 • Blijf van tijd tot tijd vragen om zijn/haar hobby’s, werk en andere bezigheden. Worden sommige onderwerpen vermeden? Dan kun je te maken hebben met een oplichter of leugenaar.

Herken een nepprofiel

 • Een oplichter zal er niet blij mee zijn als je anderen over het contact vertelt.
 • Op basis van overeenkomsten op de datingsite lijken jullie een perfecte match met veel overeenkomsten. Een oplichter kan dit natuurlijk eenvoudig naar wens aanpassen.
 • Het contact zal nooit rechtstreeks via Skype of Facetime verlopen, maar eerder via de datingsite, maar nog liever via Whatsapp of mail. Verlaat hierom nooit zomaar de beveiligde omgeving van de datingsite die je gebruikt.
 • Neppe profielen kennen vaak een korte profieltekst waarin niet veel wordt uitgelegd. Uiteraard is dit niet direct een teken dat er een oplichter achter het profiel zit, maar in combinatie met andere punten kan dit verdacht zijn.
 • Ontkenning en omgekeerde psychologie worden vaak toegepast door oplichters. Zo is het glas vaker half leeg dan dat het half vol is.
 • Een nepprofiel zal niet heel persoonlijk zijn aangekleed. Zo zal er vaak worden gesproken in algemene termen en lees je niet echt een passie terug in het profiel. Wederom een alarmsignaal.

Hopelijk kun je nu beter het kaf van het koren scheiden en loop je niet in de armen van een oplichter, fraudeur of leugenaar. Als dit je overkomt gaat het je namelijk niet in de koude kleren zitten en kan het je veel geld, stress en een hoop gezeur opleveren.

info@datecentrale.nlDatingfraude, wat is het en hoe voorkom je het?

Related Posts