Artikelen

Liefde en seks, wat is de relatie nu eigenlijk?

Als je het over liefde en seks hebt, dan heb je het natuurlijk in eerste instantie over twee verschillende onderwerpen. Alleen, is dat ook wel echt zo?

Ontdek in dit artikel wat de relatie is tussen liefde en seks!

Om er achter te komen wat de relatie tussen liefde en seks precies is, zouden we er eerst naar moeten kijken wat liefde en seks, apart van elkaar, precies inhouden.

Je kunt namelijk niet praten over een relatie tussen twee dingen, als je niet weet wat die twee als individu precies inhouden.

Wat is liefde?

Ik denk dat iedereen zichzelf wel eens heeft afgevraagd wat liefde nou precies is. Er zijn heel erg veel verschillende vormen van liefde. Denk daarbij aan bijvoorbeeld;

 • Naastenliefde
 • Liefde tussen familieleden
 • Gastvrijheid
 • Romantische liefde
 • Seksuele liefde
 • Platonische liefde
 • Narcisme
 • Taalliefde
 • Fetisjisme
 • Vaderlandsliefde
 • Godsliefde

We gaan het in dit artikel niet uitgebreid over elke vorm van liefde hebben, maar houden het bij de romantische liefde en de seksuele liefde.

Romantische liefde

Bij een romantische liefde, ben je verliefd. Zo simpel is het. Maar wat is die verliefdheid nou precies? Verliefdheid is een gevoel dat je hebt als je verliefd bent op iemand, en het gevoel dat sterk overheerst in het begin van een relatie. In sommige relaties blijft dit gevoel de rest van de relatie, bij anderen gaat dit verder in “houden van”. Tijdens die verliefdheid worden er bepaalde hormonen in de hersenen aangemaakt als je degene ziet waar je die gevoelens voor hebt. De hormonen die dan vrijkomen zijn verslavend, en dat zorgt ervoor dat je die persoon zo vaak mogelijk wilt zien.

In een relatie

Als je net in een relatie zit, ben je erg verliefd. Je wilt constant samen zijn en hebt alleen maar oog voor elkaar. Kenmerkend aan dit verliefde gedrag is hand-in-hand lopen, zoenen in het openbaar etc.

Dit gevoel neemt gedurende de relatie meestal af. Je leert elkaar beter kennen, ook de negatieve kanten en juist door de afname van de verliefdheid worden die punten meer zichtbaar. Vaak zijn er in deze periodes ook meer ruzies, en in sommige relatie word er juist in deze periode een punt achter hun relatie gezet.

Verslaafd aan liefde

Je kunt ook verslaafd raken aan het verliefdheidsgevoel. Je bent dan constant op zoek naar iemand, puur en alleen om de kick die de verliefdheid je geeft. Dit kan behoorlijk negatief lopen, zoals dat bij iedere verslaving het geval is. Ook is het heel vaak zo dat een liefdesverslaving hand in hand gaat met een seksverslaving.

Zoals je hier boven kunt lezen is er dus een verband tussen liefde en seks. Hier gaat het enkel om een verslaving, maar er zijn nog meer overeenkomsten.

Seksuele liefde

Kun je seksuele liefde eigenlijk wel liefde noemen? Het gaat tenslotte alleen maar om seks, meer niet. Want op het moment dat er gevoelens bij komen, is het geen seksuele liefde meer.

Welke liefde het ook is, je bent verbonden met elkaar. In elke relatie heb je een verbinding. Bij een romantische liefde is dat via het hart, en bij een seksuele liefde via je lichaam, of alleen de geslachtsdelen.

Pure lust

Een seksuele relatie is natuurlijk pure lust. Er is geen liefde seks verhouding, er spelen geen gevoelens mee en meestal is het zo dat er ook geen intimiteit is. Je spreekt dus puur met elkaar af omdat jullie zin hebben in seks, en that’s it. Ben je op zoek naar een seksdate?

Lees hier hoe je in 10 stappen een seksdate scoort!

Of schrijf je direct in op Onlinedating4u

Maar als er zo veel verschillen zijn, is er dan wel een overeenkomst?

Er zijn zeker overeenkomsten, alleen zijn ze niet altijd even duidelijk. De relatie tussen liefde en seks is misschien wat ingewikkeld, maar hij is er wel!

Wat zijn dan de overeenkomsten?

Ik zei net al dat het misschien wat ingewikkeld is, en dat je misschien ver moet zoeken, maar er is zeker wel een relatie tussen liefde en seks.

Liefde bestaat niet zonder seks, want als je echt gek bent op elkaar, dan wil je verder als alleen maar elkaars hand vasthouden. Je wilt intiem zijn, elkaar ontdekken en steeds meer met elkaar doen.

Maar, als het alleen maar seks is, is er geen liefde in het spel. Wel is het zo dat je, ook bij alleen seks, meer wilt ontdekken. Nieuwe standjes uitproberen, een uitgebreider voorspel creëren, of misschien zelfs wel speeltjes erbij gebruiken.

De overeenkomst tussen liefde en seks in bovenstaand voorbeeld is dus dat er altijd ontdekt word. Ongeacht in welke relatie je zit, je wilt elkaar ontdekken.

Talking is key! Ook als je geen liefdesrelatie hebt is praten heel erg belangrijk.

Waar je het in een liefdesrelatie vooral hebt over elkaar leren kennen, je verleden, de toekomst en dingen samen doen, heb je het bij een seksrelatie vooral over wat jullie wel en niet tussen de lakens willen doen.

Hierbij is de overeenkomst dus; praten! De onderwerpen zijn dan wel verschillend, maar praten blijft erg belangrijk.

En verder?

De relatie tussen liefde en seks houdt niet op bij elkaar ontdekken en met elkaar praten. Andere overeenkomsten zijn bijvoorbeeld:

 • Respect hebben voor elkaar
 • Begripvol omgaan met elkaar
 • Genieten van en met elkaar
 • Samen op één lijn zitten
 • Duidelijkheid
 • Afspraken maken, en je daaraan houden

Zoals je ziet draait het er dus vooral om dat je goed met elkaar communiceert. Want, als er geen duidelijkheid is, er geen afspraken over een bepaald onderwerp worden gemaakt en/of je geen respect hebt voor elkaar, dan is die relatie erg snel weer voorbij, ongeacht in welke relatie je dan zit.

En als het mis gaat?

Als er niet gecommuniceerd wordt, er geen respect is of er iets anders aan de hand is, dan loopt dit vrijwel altijd verkeerd af. De lijn tussen liefde en seks is erg dun, en dat zorgt er ook voor dat het erg snel voorbij kan zijn.

Ook kan het natuurlijk bij een seksrelatie zo zijn dat er ineens wel gevoelens voor de ander ontstaan. Dat is vrij normaal, je bent immers een mens met gevoel. Belangrijk is dat er ook daar over gepraat word. Wat gebeurd er met jullie relatie als er gevoelens ontstaan? Als dit maar van één kant komt, dan is de kans groot dat de relatie verbroken word. Maar als jullie allebei gevoelens voor elkaar hebben, kan er misschien ook nog wel een hele mooie liefdesrelatie uit ontstaan!

Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel iets meer duidelijkheid hebt gekregen. Zo lang je onthoudt dat communicatie erg belangrijk is, komt het vast allemaal wel goed!

info@datecentrale.nlLiefde en seks, wat is de relatie nu eigenlijk?

Related Posts