Artikelen

Relatieproblemen, wat te doen?

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt; relatieproblemen. Dit kunnen kleine problemen zijn die makkelijk zijn op te lossen, maar ook grote en meer serieuze problemen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende problemen in relaties en wat je daaraan kunt doen. Want niets is zo vervelend en frustrerend wanneer je problemen binnen je relatie ondervindt, terwijl jullie wel allebei gek op elkaar zijn.

Slechte communicatie kan leiden tot relatieproblemen

Communication is key. Zeker binnen een serieuze relatie is dit erg belangrijk. En dan heb ik het niet over een simpel boodschappenlijstje maken, of kiezen welke kleur jullie op de muren willen, maar de serieuze gesprekken. Zeggen wat je dwars zit. Het aangeven wanneer iemand je pijn doet, geestelijk of fysiek. Belangrijke dingen overleggen en het er samen over hebben. Maar ook positieve communicatie. Complimenten geven, je waardering uiten als je partner lekker heeft gekookt, of na een hele dag werken ook nog even voor jou het een en ander doet.

Leer te praten met elkaar

Voor sommige mensen is praten heel lastig. Zeggen wat je voelt of denkt, of het aangeven wanneer je boos, geïrriteerd of verdrietig bent is niet voor iedereen even makkelijk. Toch is het heel belangrijk om met elkaar te leren praten. Wanneer je een relatie met iemand hebt, en je vertrouwd elkaar hoef je niet bang te zijn je gevoel te uiten, want als het goed is respecteert, waardeert en accepteert de ander je zoals je bent. Relatieproblemen beginnen vaak doordat je niet op hetzelfde niveau met elkaar praat tijdens een ruzie of wanneer de gemoederen hoog oplopen.

De eerste stap zetten

Al het begin is moeilijk en zeker als je moet praten over gevoelens die je eerder diep wegstopte. Een goed begin is om aan te geven dat je het lastig vindt om te praten over je gevoelens. Op die manier begrijpt je partner het en kan hij/zij er rekening mee houden. Hierna kun je in kleine stapjes verder gaan. Dit hoeft niet binnen één dag, of een week, maar op je eigen tempo. Relatieproblemen los je niet in één dag op, maar je moet wel een stap zetten. Anders blijf je rond cirkelen in een neerwaartse spiraal. Dit wil je niet en daarom kun je er het beste samen uitkomen of zo verstandig zijn om er een punt achter te zetten.

Ontrouw

Dit is een van de vele redenen voor een relatiebreuk. Wanneer jij of je partner niet trouw is aan de ander is er natuurlijk ook geen vertrouwen meer binnen de relatie. En dat terwijl vertrouwen het belangrijkste is binnen een gezonde relatie. Ontrouw is verreweg de meest belangrijke reden voor relatieproblemen en dit zal leiden tot vertrouwensproblemen.

Hoe weet je zeker dat je partner vreemdgaat?

Helemaal zeker weten doe je het natuurlijk niet, tenzij je hem/haar betrapt. Wanneer je vermoedens hebt, kijk dan eerst eens of deze vermoedens reëel zijn, en hoe je bij die vermoedens komt. Is dat door een bepaalde houding van je partner, of is hij/zij veel meer afwezig de laatste tijd? Meestal wanneer er iemand vreemdgaat, veranderd zijn/haar gedrag. Hij/zij zit meer en vaker op hun telefoon, hebben ineens vaker afspraken buiten de deur of moeten overwerken. Dit kunnen natuurlijk allemaal bewijzen zijn, maar trek eerst even na of die afspraken en dat overwerken echt is.

Lees hier hoe je omgaat met vreemdgaan, ontrouw en overspel

Het hoge woord is eruit

Of je partner nou zelf heeft verteld dat hij/zij vreemdgaat, of dat jij hem/haar erop hebt aangesproken, het is nu in ieder geval duidelijk dat het zo is. Maar hoe ga je dan nu verder? In principe zou je verder kunnen gaan met deze relatie, echter moet je je dan wel afvragen of je jouw partner nog wel kunt vertrouwen. Zo niet, dan zou je moeten kijken of jullie daar therapie voor over hebben. Meestal gebeurd dit echter niet, en wordt de relatie verbroken. Duidelijk moet in elk geval ook zijn welke afspraken jullie gaan maken, mochten jullie bij elkaar blijven.

Geen/weinig seks

Ik ga er vanuit dat iedereen die in een relatie zit, kan genieten van een goed potje seks op zijn tijd. Maar, wat nou als dat ineens niet of nauwelijks meer gebeurd? Waar jullie eerste uren van elkaar konden genieten, is het nu misschien eens in de twee weken, en duurt het hooguit vijftien minuten. Dit kan erg frustrerend zijn, en in sommige gevallen zelfs een reden zijn om de relatie te verbreken, hoe veel je dan ook van diegene houdt.

Waar komt het vandaan?

Er over praten is het belangrijkste. Zo kom je erachter hoe het komt dat de seks zo verminderd is de laatste tijd. Misschien zit hij/zij met dingen in zijn/haar hoofd, zit je partner niet lekker in zijn/haar vel of is je partner gewoon onzeker. Ook kan stress meespelen, of de drang om telkens maar te presteren. Wat je niet moet doen is de schuld overduidelijk bij je partner neerleggen, want hiervan wordt hij/zij alleen nog maar meer onzeker.

Probeer het op te lossen

Nadat jullie er over gepraat hebben en je dus weet waar het vandaan komt, kunnen jullie gaan kijken hoe jullie dit het beste op kunnen lossen. Wanneer er dingen meespelen die stress of onzekerheid veroorzaken, kunnen jullie eerst daarnaar kijken. Erover praten is sowieso belangrijk, maar misschien zou een therapeut ook kunnen helpen. Weet wel dat relatieproblemen geen onoverkomelijke problemen zijn, al kan het door emotie wel zo voelen. Ook relatieproblemen zijn problemen om

Doe eens gek en plan gewoon weer eens een eerste date in met elkaar. En dan ook echt alsof het jullie eerste date is, vergeet gewoon even alles en geniet! Relatieproblemen los je immers niet op door steeds maar weer hetzelfde te doen. Denk out of the box en stap ook eens uit je comfort zone, bijvoorbeeld door iets te doen wat je partner leuk vindt om te doen.

Maak tijd voor elkaar

We hebben het allemaal druk, de hele dag. Werk, huishouden, afspraken en ga zo maar door. Maar we vergeten nog wel eens dat tijd voor elkaar hebben minstens zo belangrijk is! Toch willen we dat in alle haast nog wel eens vergeten waardoor we langs elkaar heen gaan leven. Een relatie die kapot gaat omdat er simpelweg “geen tijd” was, kan eigenlijk niet. Maak tijd voor elkaar, plan het desnoods in als je echt zó druk bent. Soms vergeten we, gezien de snelheid en vaart van het leven, te genieten van elkaar en simpelweg tijd voor elkaar vrij te maken.

Tijd is het meest kostbare goed, want het is onbetaalbaar. Investeer dus ook tijd in je geliefde, een beter gevoel en cadeau is er niet.

Hou met het maken van (werk)afspraken en verjaardagen rekening met elkaar. Plan iets op dezelfde tijd zodat jullie allebei een afspraak hebben, en elkaar daarna kunnen zien. Of spreek gewoon een bepaalde dag of dagen af, waarop er niks wordt ingepland.

Vergeet Social Media

Ook dit heeft te maken met tijd. We zitten tegenwoordig zo vaak op onze telefoon, dat het voor een ander erg eenzaam kan voelen. Zelfs wanneer jullie samen een film gaan kijken, kan het zijn dat één van jullie (of allebei) op hun telefoon gaat zitten. Bij elkaar op de bank zitten, maar vervolgens geen tijd voor elkaar hebben, werkt zeker niet mee aan een goede, stabiele relatie.

Er zijn altijd manieren om je relatie te verbeteren, alleen moet je daar soms wel moeite voor doen. Wanneer jij het gevoel hebt, dat je dat niet wilt doen moet je bij jezelf nagaan of je deze relatie dan nog wel wilt redden. Het is belangrijk dat jullie allebei op dezelfde lijn zitten, is dat niet het geval? Werk daar dan aan! Vertel elkaar hoe je verliefd op elkaar bent geworden en probeer dat gevoel vast te houden.

info@datecentrale.nlRelatieproblemen, wat te doen?

Related Posts