Artikelen

Uitstraling verbeteren, zó doe je dat!

Iedereen weet dat uitstraling erg belangrijk is. Ook als je er niet bewust mee bezig bent, straal je altijd een energie uit. Een ander woord dat daar vaak voor wordt gebruikt is charisma. Dat is een soort natuurlijk talent om met mensen om te kunnen gaan. Des te belangrijker om je uitstraling te verbeteren, maar hoe doe je dat? Je uitstraling verbeteren?

Ik denk dat iedereen wel de van nature charismatische persoonlijkheid kent. Iemand die bijvoorbeeld erg vergeetachtig is, of iemand die vrijwel altijd te laat is, maar daar geen mensen boos mee kan maken omdat het toch als charmant word gezien. Nog een goed voorbeeld daarvan is iemand die van nature een leider is, en dat ook uitstraalt. De kans is groot dat die persoon altijd de leiding over iets neemt, de beslissing maakt en de knopen doorhakt, en mensen zullen hem of haar vrijwel altijd volgen.

Zelfvertrouwen en eigenwaarde

Zelfvertrouwen en eigenwaarde zijn de twee meest belangrijke punten als het gaat om je uitstraling. Als je niet in jezelf gelooft, en jezelf alleen maar naar beneden haalt, dan straal je dat ook uit. Net als dat je het ook uitstraalt, wanneer je heel zelfverzekerd bent. Ook zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde twee eigenschappen waarvan iedereen altijd wel wat meer zou willen hebben. Iedereen heeft tenslotte wel eens een moment in zijn of haar leven waarin alles onzeker lijkt, het even niet gaat zoals je wilt, of je gewoon wat lekkerder in je vel wilt zitten.

Je uitstraling beïnvloed je leven, of je er nou bewust op let of niet. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatiegesprek. Waar de één zo naar binnen loopt en direct aangenomen is, moet de ander de één na de andere sollicitatie aflopen, en word hij of zij telkens afgewezen.

Maar, gelukkig kun jij jouw persoonlijke uitstraling verbeteren!

Denk eraan dat, hoe mensen jou zien, heel erg afhangt van hoe jij je presenteert. Jouw uitstraling heeft daar veel invloed op. Kracht uitstralen, jezelf presenteren en zelfvertrouwen hebben, helpen daar zeker bij. Invloed uitoefenen lukt alleen wanneer de uitstraling krachtig genoeg is. Wat erg belangrijk is om te onthouden is dat je uitstraling een combinatie is van:

*Je uiterlijke kracht; het bewust zijn van je lichaamstaal en kleding, en wat voor een impact dat heeft op anderen.

*Je innerlijke kracht; vertrouwen hebben in jezelf en je verbonden voelen met je eigen gevoel en de ervaringen die je hebt.

Uitstraling verbeteren, wat heb je daar bij nodig?!

  • Zelfinzicht; kritisch naar jezelf kijken en weten wat je eventuele tekortkomingen zijn.
  • Inzicht in de ander; weten wat je aan de ander hebt, maar ook kritisch kunnen zijn als dat nodig is.
  • Lef; durf nieuwe stappen te ondernemen. Als je stil blijft staan kom je nergens!
  • Willen veranderen; kritisch naar jezelf kijken is één ding, maar je moet ook willen veranderen om je aan te kunnen passen.
  • Creatief zijn; een oplossing bedenken is niet altijd makkelijk dus soms moet je iets verder denken, creativiteit is dan erg handig.
  • Doorzetten; dit is misschien nog wel het moeilijkste. Want jezelf verbeteren is één ding, maar je moet dat natuurlijk ook vol kunnen houden!

Communicatie is niet alleen maar woorden, sterker nog, het overgrote deel van communicatie gebeurd met ons lichaam. Schouders recht houden en rechtop zitten zijn belangrijke punten, maar om je uitstraling, en dus ook je charisma, een boost te geven kun je de onderstaande regels in je op nemen en gebruiken. Je zult zien dat jezelf presenteren je dan makkelijker afgaat, en dat je je persoonlijke uitstraling automatisch verbetert.

Belangrijk om te onthouden is dat als je altijd blijft doen wat je altijd gedaan hebt, je stil blijft staan. Wil je veranderen, meer terugkrijgen en je beter voelen, dan zal je deze regels toe moeten passen.

Zo krijg jij een krachtige uitstraling én overtuig je met je lichaamstaal!

Vriendelijk zijn; hoe moeilijk het ook is, probeer altijd vriendelijk te kijken. Zelfs als je in de file staat, of als je iemand tegen komt die je niet mag!

Gebruik van je stem; een lagere stem komt beter over als een hogere stem. Probeer daarom ook een lage en krachtige stem te gebruiken, maar forceer het niet. Duidelijk spreken, niet te snel praten en duidelijk articuleren.

Intonatie; het is belangrijk om te wisselen in intonatie. Als je zin eindigt met een punt, gaat je stem omlaag. Maar is het een vraag, dan gaat je stem juist omhoog.

Maak oogcontact; maak oogcontact met degene waarmee je een gesprek voert. Als je telkens naar andere dingen kijkt, lijk je minder geïnteresseerd en zal het gesprek sneller stoppen als dat de bedoeling was.

Mimiek; het is belangrijk je uitdrukking aan te passen aan het gesprek dat je voert. Handgebaren kunnen zeker helpen bij een gesprek, maar zorg ervoor dat het niet teveel word, want dat lijd af.

Je houding; rechtop zitten of staan is sowieso belangrijk, evenals dat je handen zichtbaar zijn. Het gebruik van kleine handgebaren om je verhaal te ondersteunen is zeker helpend. Evenals een stevige handdruk waarbij je je hand verticaal houdt. Ook hierbij is het oogcontact weer belangrijk.

Wordt gezien; zorg ervoor dat mensen je zien als je ergens binnen komt. Je kunt er dan voor kiezen even te blijven staan, rond te kijken en beleefd te knikken naar mensen die je kent. Belangrijk hierbij is wel, dat je niet op ze af gaat rennen.

Flirten; een beetje flirten om iets gedaan te krijgen is niet erg, maar je moet het natuurlijk niet gaan overdrijven.

Tijdens een eerste ontmoeting zijn de eerste paar minuten het belangrijkste. Een goede indruk achterlaten is dan erg belangrijk. Let er daarom op dat je lichaamshouding goed is, en pas die zo nodig aan. Ga rechtop zitten of staan, hoofd omhoog en je schouders naar achteren. Je voeten en handen rustig houden en oogcontact zoeken is ook belangrijk.

Hieronder volgen een aantal tips om je persoonlijke uitstraling te verbeteren en kracht uit te stralen.

Egoïstisch?

Stel jezelf de vraag wie de belangrijkste persoon in je leven is. Als je hierbij gelijk aan heel veel anderen denkt, en niet aan jezelf, dan cijfer je jezelf weg. Er is niets mis mee om jezelf als de belangrijkste persoon te beschouwen. Dit is egocentrisch, en niet egoïstisch. Vriendschappen en relaties kunnen overgaan, maar jezelf heb je altijd bij je. Dan kun je er maar beter voor zorgen, dat je goed met jezelf overweg kunt.

Je kwaliteiten

Als je een positieve en persoonlijke uitstraling hebt, en dat ook uitstraalt, toon je nooit een vals imago. Je bent wie je bent, komt integer over en je zit goed in je vel. Om die krachtige uitstraling te bereiken moet je op zoek gaan naar je kwaliteiten. Alertheid, enthousiasme, ernst, rust en vrijgevigheid zijn een aantal van die kwaliteiten. Door aan anderen te vragen wat ze van je vinden, zowel positief als negatief, kun jij jouw kwaliteiten makkelijker ontdekken. Als je bijvoorbeeld bemoeizuchtig bent, dan kun je ervan uitgaan dat je behulpzaam bent, en dat is een goede kwaliteit. Ook is het goed na te gaan waar jij je bij anderen aan stoort. Dingen waar jij je bij anderen aan stoort, zijn namelijk vaak een spiegel van je eigen kwaliteiten.

Wat wil jij?

Ga voor jezelf na wat jij het liefst zou willen in je leven. Wat vindt jij belangrijk, en welke excuses en smoesjes bedenk je telkens weer, zodat je dat maar niet hoeft te doen? Het kan fijn zijn een oefening in eerlijkheid te doen. Vergeet wat je tot nu toe in het leven deed en schrijf op wat je echt nog in dit leven zou willen bereiken. Het is zeker niet verkeerd om je dromen als inspiratiebron te gebruiken! Alle vooruitgang begint met een droom!

Ga uit die comfortzone!

Als je eenmaal weet waar je goed in bent en wat je zou willen bereiken, kun je een lijstje maken met concrete doelen. Bijvoorbeeld een huis kopen of verbouwen, een nieuwe baan of meer gaan verdienen. Of misschien wel een nieuwe opleiding volgen? De kans is groot dat je tot nu toe in een stabiele, veilige maar saaie omgeving geleefd hebt, maar dat er niets nieuws gebeurde. Nu is het belangrijk uit die comfortzone te stappen, je te ontdoen van oude gedachten en het onbekende pad te gaan volgen. Doe dingen die goed voelen, ook al zijn ze ongemakkelijk. Door uit die comfortzone te stappen kun je groeien en als je doet waar je goed in bent, en wat je wilt bereiken, ga je kracht uitstralen.

Uiterlijk

Als je wilt laten zien dat je van binnen aan het veranderen bent, moet je zorgen dat je aan het uiterlijk werkt. Als jij je gezond en fit voelt, zit je goed in je vel, en dat straal je dan weer uit met je persoonlijke uitstraling en charisma. Sporten is dan dus een goed idee. Niet zozeer om aan je lijn te werken, maar vooral de manier waarop je loopt, praat, zit en staat veranderd dan.

Praat positief

Het klinkt misschien raar, maar het is goed om positief over en tegen jezelf te praten. Het vergroot je eigenwaarde en zelfvertrouwen en daarmee dus ook automatisch je uitstraling. Als je van jezelf houdt, straal je dat ook uit. Dus ga voor die spiegel staan en geef jezelf complimenten! Hoe ongemakkelijk het in het begin ook voelt, al snel word het een routine.

Zorg dat je opvalt

Als je een goede uitstraling hebt, val je meer op dan anderen, en dat is niet zo maar toeval. Aandacht besteden aan je uiterlijk is een belangrijke eerste stap, maar je moet er wel voor zorgen dat dat niet al je aandacht op gaat eisen. Je moet er voor zorgen dat jouw kleding en accessoires de aandacht op jou vestigen, en niet andersom.

Nu je deze tips hebt, kun je werken aan je eigenwaarde, zelfvertrouwen en je persoonlijke uitstraling. Als je deze tips toepast, zal je al snel een verschil gaan zien en merken. Je uitstraling word veel krachtiger, en daardoor zullen anderen zich ook anders gedragen bij jou in de buurt.

info@datecentrale.nlUitstraling verbeteren, zó doe je dat!

Related Posts