Artikelen

Omgaan met Vreemdgaan, Ontrouw en Overspel

Iedereen heeft wel eens met vreemdgaan, ontrouw of overspel te maken gehad. Als je er zelf al niet mee te maken hebt gehad, dan is er vast wel iemand in de omgeving die het van dichtbij heeft meegemaakt. Het is lastig om exacte cijfers te publiceren, want deze gegevens zijn er simpelweg niet. In tegenstelling tot vastgelegde feiten, zijn cijfers van deze onderwerpen slechts te vergaren door mensen te vragen of ze ermee te maken hebben gehad. Gaan mannen nu echt vaker vreemd dan vrouwen? Of hebben mannen en vrouwen een andere definitie van vreemdgaan? Sommige mensen zullen zoenen met een ander al als vreemdgaan bestempelen. Voor anderen is het pas vreemdgaan als je bij iemand anders het bed inkruipt. Met de opkomst van de digitale revolutie voelen mensen zich ook steeds vaker bedrogen, wanneer hun partner met een andere man of vrouw Whatsappt, chat of Skype contact heeft. Wat wel en niet normaal is, bepaal je uiteindelijk zelf met je geliefde. Het is zeker raadzaam om dit duidelijk te hebben samen, om scheve gezichten te voorkomen.

Altijdsex banner

Wat blijkt wel uit onderzoek?

Vaak loopt degene die bedrogen wordt schade op aan het zelfvertrouwen, ervaren stellen een gespannen sfeer, of, in het ergste scenario, gaan stellen zelfs uit elkaar. Daarnaast zal de gedupeerde vrijwel altijd schade oplopen aan zijn of haar zelfvertrouwen. Tijd heelt alle wonden, maar vaak niet de wonden die ontstaan door vreemdgaan of ontrouw. Na één ervaring met ontrouw of vreemdgaan is het vertrouwen vaak weg en de onschuld compleet verdwenen. Het vertrouwen in je partner zal niet snel weer terugkomen, en normen en waarden waar je relatie op is gebouwd, zijn aan diggelen. Na het lezen van dit artikel hoef je je niet langer af te vragen:
 • Wat het verschil tussen emotionele ontrouw en fysieke ontrouw is
 • Waarom mensen vreemdgaan
 • Wat de verschillende redenen en grondoorzaken van vreemdgaan en ontrouw zijn
 • Hoe je moet reageren als je partner is vreemdgegaan
 • Wat de meest voorkomende fabels zijn over vreemdgaan en ontrouw
 • Hoe je je partner terugkrijgt nadat je bent vreemdgaan
 • Wat de 3 V's zijn

Ontrouw en vreemdgaan herkennen

Jij kent je partner, zoals niemand je partner kent, als het goed is tenminste! Dit is gelijk dé manier om te peilen of er iets anders is, gedragsverandering zijn namelijk onvermijdelijk bij elke vorm van ontrouw. Vrouwen hebben gedragsverandering over het algemeen eerder door, maar vergis je hier niet in, ook mannen hebben echt wel door als er iets anders is dan normaal. Wanneer jullie relatie niet meer is zoals het was, en er steeds vaker dingen gebeuren die je doen afvragen of alles wel klopt.. Daar kan je je erg naar en angstig door gaan voelen.

Signalen om ontrouw en vreemdgaan te herkennen

Wanneer je één of meer van deze signalen herkent, is het raadzaam om je partner in de gaten te houden:
 • Je partner draait constant zijn telefoon met het scherm naar beneden, hierdoor zie je niet wie hem/haar een bericht stuurt of wat erin staat.
 • Opeens is je partner overijverig en veel meer met het uiterlijk bezig.
 • Koopt ineens andere kleding dan normaal.
 • Verhalen die je partner verteld kloppen steeds vaker niet, er rammelt altijd wel iets aan.
 • Vreemde reacties wanneer jullie een gesprek hebben over vreemdgaan, reacties die je normaal niet zou verwachten van je partner.
 • Terwijl jullie een avond samen hebben gepland moet je partner ineens overwerken
 • Je partner is opeens steeds vaker en vaker bij vrienden.
 • Voor je gevoel wordt de afstand tussen jullie steeds groter en groter.
 • Zijn of haar telefoon is geen moment onbewaakt, en ligt niet 'gewoon' op tafel.
 • De quality-time is ver te zoeken en jullie doen weinig leuke dingen meer samen, die jullie eerst wel deden.
 • Berichten die jullie elkaar sturen zijn ineens anders dan een maand geleden.
 • Onverwachts kom je een paar uur eerder thuis, je partner lijkt hier eerder van te schrikken dan er blij mee te zijn.
 • Er is ineens wel erg veel interesse in je rooster. Wanneer ben je thuis, en vooral, wanneer moet je werken?
 • Bij het gebruiken van de laptop of pc van je partner vallen inschrijvingen op, op datingsites als Secondlove, of Ondeugend-Daten
 • Natuurlijk mag deze niet ontbreken: Je partner heeft, ineens, een SOA.

Let op

Dit zijn slechts 'enkele' signalen/tekenen van ontrouw en/of vreemdgaan. In veel gevallen blijkt het wantrouwen ook te kloppen op basis van deze signalen, maar wanneer je je vermoedens hebt, is het goed om de feiten te checken! Ga niet gelijk in de aanval door het beschuldigen van je partner. Zie het eerder als een goede reden voor een goed gesprek.

Soorten ontrouw en vreemdgaan

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten ontrouw en vreemdgaan. Net als dat er verschillende motieven zijn, waarom mensen vreemdgaan. Hieronder een aantal van de meest voorkomende beweegredenen voor mensen om vreemd te gaan.

Vreemdgaan uit geilheid

Sensationeel en ontzettend spannend. Laait meestal snel op, en dooft net zo snel als dat het oplaait. Ondanks dat is dit één van de meest gevaarlijke vormen van vreemdgaan, tenzij je er bepaalde acceptatie voor hebt. Mensen die gevoelig zijn voor vreemdgaan op basis van geilheid, houden er namelijk vaak meerdere sekspartners op na. Vaak wisselen deze af of, nog erger, ze gaan vreemd met meerdere vrouwen tegelijkertijd. Hiernaast kunnen ze verslaafd raken aan het gevoel en de spanning die geile dates met zich meebrengen.

"Ik ben niet meer tevreden" - Wrok

Dag in, dag uit een saai of zelfs onbevredigend huwelijk, is zeker niet goed voor je relatie. Sommige mensen zullen het hun partner verwijten en willen het hun partner betaald zetten. Of de gedachte is 'als de ander het wel prima vindt zo, zal hij/zij vast vreemdgaan.' Waardoor de ander besluit om ook vreemd te gaan, of om echt het overspel van de ander te wreken. Geen goed idee, al zal het op het moment goed voelen, voor de langere termijn is scheiden, of een goed, open gesprek hebben samen, zeker een beter idee!

Vreemdgaan binnen de familie

Vaak de meest eenvoudige manier van vreemdgaan. Hij doet het met de vrouw van z'n broer, of zij doet het met haar moeders nieuwe, jongere, vriend. Vaak valt het niet zo op, en is het gemakkelijk te regelen, omdat je elkaar toch regelmatig ziet. En niemand er over het algemeen argwaan bij heeft als je, alleen, bij familie op bezoek gaat. Schoonzus, zwager, tantes, ooms, neven, nichten.. Zwagers, tantes, neven, nichten, ooms of tantes, je kan het zo gek niet bedenken. Wanneer familieleden achter deze affaires komen, kan dit leiden tot familie vetes die jaren lang door blijven sudderen. Dus zo perfect en veilig als het lijkt, is het zeker niet.

Affaire

Veel (single) vrouwen hebben hier te maken (gehad). Je denkt de man van je leven gevonden te hebben. Hij moet thuis alleen de scheiding nog even regelen, alleen nog even wachten op dat ene goede moment om het zijn vrouw en, eventueel, kinderen te vertellen. Vaak is dit de spreekwoordelijke worst, of voor vegetariërs de spreekwoordelijke wortels, die je voor wordt gehouden. In het overgrote deel van de gevallen wordt uitstel ook daadwerkelijk afstel, en blijft het uiteindelijk toch bij een affaire, waar je zal blijven hopen dat hij uiteindelijk toch echt voor jou gaat kiezen. Herken je je hierin? Denk er dan nog eens goed over na, en trek heldere conclusies. Stel desnoods een ultimatum, want het is even leuk, maar alles beter dan hoop vasthouden en aan het lijntje gehouden worden.

Dubbelleven leiden

Naast jullie huwelijk heeft je partner nog een andere relatie, met alles erop en eraan. In een enkel geval houdt iemand er zelfs een compleet gezin op na. Deze vorm van overspel noemen we in de volksmond ook wel 'een dubbelleven leiden'. Voor de bedrogen partij is dit één van de lastigste om te verwerken. Ben je niet goed genoeg, kan je je partner niet bieden wat hij/zij wilt? Besef je dat bij vreemdgaan de schuld vaker te vinden is bij degene die vreemdgaat.

Emotionele ontrouw

Soms voel je je minder geliefd in een relatie. Of het nu is omdat je partner drukker is met iets anders, je zelfverzekerheid om wat voor reden dan ook lager is dan normaal. Er kunnen tal van redenen zijn die aan de basis liggen van emotionele ontrouw. Wanneer iemand je een goed gevoel geeft, en je zelfs van dat gevoel begint te houden, is er duidelijk aan het spelen dan gewone vriendschap. Maar is het al overspel te noemen wanneer het net even iets verder gaat dan een goede vriendschap? Vaak wel.. Meestal zal één van de twee in dit stadium afhaken, om de eigen relatie geen schade aan te brengen. Dit kan echter een heel gevaarlijk spelletje zijn, wanneer er een single in het spel is. Desalniettemin kan dit uiteraard tot jaloezie leiden, en kan de thuiszittende partner besluiten om de, hier boven beschreven, wrok affaire op te zoeken. We spreken van emotionele ontrouw als iemand die een relatie heeft een emotionele band opbouwt met een ander, ook al is er geen sprake van lichamelijke intimiteit. Door alle nieuwe ontwikkelingen, zoals internet en mobiele telefoons, zijn onze gewoontes flink veranderd. Daarmee is ook onze definitie van ontrouw en vreemdgaan veranderd en uitgebreider geworden.

Wat zien we tegenwoordig nog meer als vreemdgaan?

 • Het via je mobiele telefoon versturen van intieme berichten naar iemand die niet je partner is.
 • Met iemand die niet je partner is afspreken op het internet.
 • Een hechte relatie in stand houden door middel van niet-fysieke bronnen.
 • Elektronische apparaten gebruiken om pornografische beelden te bekijken.

Waarom is iemand emotioneel ontrouw?

Natuurlijk is elke situatie anders en heeft elke situatie zijn eigen kenmerken. Over het algemeen wil je ontsnappen uit de saaiheid en sleur van je relatie zonder de relatie daadwerkelijk te verbreken. Mensen die emotioneel ontrouw zijn, verschuilen zich meestal achter het idee dat hun handelingen niet echt vreemdgaan genoemd kunnen worden.

In hoeverre verschilt emotionele ontrouw van lichamelijke ontrouw?

Het voornaamste verschil is natuurlijk dat er in het tweede geval sprake is van lichamelijk contact. Traditioneel gezien verstaan we onder vreemdgaan lichamelijke intimiteit tussen twee mensen waarvan een of beide een partner hebben. Emotionele ontrouw wijst daarentegen niet op een intieme lichamelijke relatie. In sommige gevallen van emotionele ontrouw kennen de twee mensen elkaar niet eens in het echt en vindt het contact alleen plaats via de telefoon of het internet. Als je het ze zou vragen, dan zouden veel mensen die emotionele ontrouw begaan zeggen dat zij hun gedrag niet zien als vreemdgaan. Deze gedachte baseren ze op het gegeven dat er geen sprake is geweest van werkelijk lichamelijk contact. Sommige mensen zien het gewoon als een spelletje en zijn helemaal niet van plan om hun partner te verlaten. Andere mensen zien echter helemaal geen verschil tussen lichamelijke en emotionele ontrouw. Volgens deze mensen bevat emotionele ontrouw dezelfde factoren als ontrouw in de traditionele zin. De emoties, verlangens en gevoelens die erbij komen kijken zijn namelijk hetzelfde. Deze gevoelens kunnen zich in beide gevallen zelfs zeer intens voordoen. Wanneer iemand vreemdgaat, maakt hij gebruik van verschillende technieken, zoals flirten, verleiding, complimentjes geven en doet hij dit doorgaans op zeer discrete wijze. De partner die vreemdgaat, richt zijn aandacht en interesse op een andere persoon. Daarom kan ook emotionele ontrouw, hoewel het zich beperkt tot emotioneel niveau, tekortkomingen of onvervulde behoeften binnen de relatie creëren.

Dromen over vreemdgaan

Dromen over vreemdgaan, hoe komt het en wat is de betekenis van je dromen? Vaak levert het je een naar gevoel op, maar wees gerust.. De meeste dromen zijn écht bedrog. Dromen doe je om je dag te verwerken. Dingen die je hebt meegemaakt kunnen voorkomen in je dromen, maar ook angsten kunnen naar voren komen in dromen. Het kan zijn dat je een prima relatie hebt, of juist niet. Of je bent bang dat je partner vreemdgaat. Je kan het zo gek niet bedenken of je dromen kunnen over vreemdgaan gaan. Het belangrijkste is wat jij hiermee doet, welke betekenis geef jij aan je droom? Zie je het als een duwtje in de rug, omdat je toch al geen goede relatie hebt. Of zie je het juist als een kans om aan je relatie te werken? Wanneer je een prima relatie hebt waar je ontzettend gelukkig in bent, dan zal het eerder angst zijn. Angst dat door vreemdgaan jullie relatie kapot zal gaan. In het laatste geval is het maar de vraag hoeveel aandacht je eraan moet besteden.

Fabels over ontrouw en vreemdgaan

Hieronder een aantal fabels over vreemdgaan, die niet per definitie waar zijn. Wie bedriegt is actief op zoek naar een affaire. - Het overvalt mensen juist vaak. Ze zijn er absoluut niet naar op zoek. Vaak begint een affaire met een vriendschap die onbewust intiemer wordt en uiteindelijk uitmondt in seks. Zij / hij moet jonger of knapper zijn. - In films is de minnares altijd jonger en de minnaar knapper, maar in werkelijkheid is dit niet het geval of hoeft dit niet het geval te zijn in ieder geval. Eens ontrouw, altijd ontrouw. - Ja en nee. Er zijn mensen die de ene na de andere affaire hebben, maar bij het overgrote deel blijft het bij één keer naast de pot piesen. Als je bij elkaar blijft wordt het niks meer. - In de praktijk blijkt het tegendeel ook te kunnen, maar aangezien het mens eigen is om alleen negatieve verhalen rond te bazuinen worden succesverhalen vaak stilgezwegen.

Fabels over affaires

Affaires zijn het bewijs dat je niet gelukkig bent. - Uit cijfers blijkt dat de meeste mensen met een affaire helemaal niet van plan zijn hun partner te verlaten. 56% van de mannen en 34% van de vrouwen is gelukkig in hun relatie of huwelijk. Een affaire is het einde van je huwelijk. - Als je erachter komt dat je partner een affaire heeft is vaak de eerste gedachte die in je opkomt dat het huwelijk over is. Meer dan de helft van de huwelijken overleeft echter een affaire. Veel stellen komen er zelfs sterker uit. Affaires zijn het gevolg van een probleem. -  In iedere relatie is wel iets mis, maar een affaire mag daar niet mee verdedigd worden. Als paren niet weten hoe ze hun problemen op moeten lossen, zijn er echt wel betere methodes dan overspel.

Fabels over ontrouw en seks

Affaires draaien nooit puur en alleen om de seks. - Er zijn wel degelijk mensen die niet tevreden zijn over hun seksleven en alleen om die reden een affaire met een ander beginnen. Zonder seks is er geen sprake van een affaire. - Een emotionele band met iemand anders dan je partner hebben kan voor jou geen ontrouw zijn, maar de partner wel zo voelen. Wat zou jij ervan vinden als je partner een halve nacht wakker zou liggen en achter jouw rug om intieme gedachten zou delen met een ander? Ontrouw draait alleen om seks. - In de realiteit ontstaan veel affaires vanuit de noodzaak aan een meer emotionele verbintenis. Soms gaat het niet verder dan deze verbintenis, al leidt het gevoel van emotionele verbondenheid in veel gevallen wel tot intimiteit.

Hoe ga je zorgen dat het weer goed komt, als je bent vreemdgegaan?

Je wilt weten hoe je je partner terug krijgt nadat je bent vreemdgegaan. Dan is het waarschijnlijk goed om te weten dat je een tweede kans echt moet verdienen en daar zelf ook van overtuigd moet zijn. Als je steeds maar weer vreemd gaat en er onderuit gekomen bent met leugens en verdraaiingen. Dan moet je eerst jezelf aanpakken en veranderen voordat je echt stappen kan ondernemen om je partner terug te krijgen.

Zo krijg je je partner terug als je bent vreemdgegaan:

De volgende stappen kunnen je helpen om het goed te maken met je partner wanneer je bent vreemdgegaan:

Accepteer dat het langer kan duren dan je zou willen om je partner terug te krijgen

Als je de juiste dingen doet is het mogelijk om je partner terug te krijgen nadat je bent vreemdgegaan, maar wees bereid om tijd in je partner te investeren.

Leg je neer bij elke uitkomst

Je partner is diep gekwetst door jou gedrag en jouw keuze om vreemd te gaan en het is normaal dat jouw partner je terug wil pakken. De beste manier hiervoor is jou te laten weten dat er absoluut geen mogelijkheid is om opnieuw te beginnen. Het is mogelijk dat je partner zelf verder gaat kijken. Spontane reacties kan je het beste wegstoppen, voor zover dit gaat. Je ex zal ook het een en ander moet verwerken. Dit begrijpen is wellicht één van de belangrijkste punten om je relatie in stand te houden, of je partner terug te krijgen.

Begrijp hoe je partner zich voelt

Nadat je bent vreemdgegaan is het niet genoeg om je te excuseren voor wat je hebt gedaan. Laat zien dat je spijt hebt en je schuldig voelt over de ontrouw. Leer en lees over hoe het voelt om echt bedrogen te worden. Jouw partner zal bewijs willen dat je echt begrijpt hoe serieus het is en wat je hem of haar hebt aangedaan. Excuses zijn vaak maar woorden.

Houd Vol

Zet je schouders eronder, het zal zeker niet gemakkelijk zijn om je partner terug te krijgen. Relativeer je stappen voor jezelf en besef dat je partner tijd nodig heeft om zijn/haar conclusies te trekken.

Hoe reageer je als jouw partner is vreemdgegaan

De manier waarop mensen reageren op de ontrouw van hun partner hangt meestal af van een aantal factoren:
 • Hoe lang gaat je partner al vreemd? Was het een plotselinge gebeurtenis? Of was de ontrouw al langere tijd gaande?
 • Voel je je verantwoordelijk? Heb je je partner te vaak verwaarloosd?
 • Ook hangt de reactie af van de manier waarop je erachter komt dat je partner is vreemdgegaan. Blijft je partner zijn/haar ontrouw ontkennen? Of geeft hij/zij meteen toe en heeft hij/zij er spijt van?
Onze eigen persoonlijkheid bepaalt ook voor een gedeelte hoe we reageren. Van bovenstaande factoren is dus ook de reactie op het overspel afhankelijk. Hieronder lees je de meest voorkomende reacties op een vreemdgaande partner.

Iemand om de schuld op af te schuiven

Dit is een van de meest voorkomende reacties. In onze poging om te begrijpen wat er gebeurd is, zijn we vaak obsessief op zoek naar iemand die we de schuld kunnen geven. We richten al onze minachting ofwel op onze partner, ofwel op de persoon waar hij/zij mee is vreemdgegaan. Op zoek gaan naar iemand om de schuld te geven helpt ons om stoom af te blazen. Wanneer we klaar zijn ons te richten op de schuldige is er meestal sprake van een breuk of in sommige gevallen vergeving.

Wraakgevoelens

Vaak gaan mensen bij wie hun partner is vreemdgegaan op zoek naar manieren waarop ze hun partner pijn kunnen doen. Ze kunnen ervoor kiezen om hun partner te verlaten en een einde te maken aan de relatie. Sommige mensen kiezen er ook voor om bij hun partner te blijven. In beide gevallen gaan sommige mensen op zoek naar wraak door een relatie aan te gaan met iemand anders in de hoop dat de partner hierdoor dezelfde pijn als hen ervaart, oftewel hetzelfde lijden.

Vergeving

Laat het duidelijk zijn dat vergeving niet altijd betekent dat je dan ook weer verzoent met je partner. We kunnen de relatie voortzetten, maar vergeven betekent niet dat je het ook vergeten bent. Soms worden we dan gedwongen om de relatie weer opnieuw op te bouwen vanaf een onrustige basis vol wrok en dit is niet altijd makkelijk. Toch is het mogelijk dat we, ondanks alles, hier toch succesvol in zijn. Als je bereid bent je partner te vergeven omdat er daadwerkelijk sprake is van berouw, dan kun je de situatie accepteren. En dan nog zal het niet makkelijk zijn.

Een nieuwe fase in de relatie

Dit zal je misschien verbazen, maar er zijn stellen die na het vreemdgaan van één van de partners beginnen aan een nieuw en intens hoofdstuk in hun relatie. Er is sprake van werkelijke verzoening en er breekt een fase aan waarin er emotioneel en seksueel meer intensiteit aanwezig is. De stellen zijn ertoe in staat om het gevoel van angst om de geliefde te verliezen, de schuldgevoelens van degene die ontrouw is geweest en de lange gesprekken waarin belangrijke aspecten opgehelderd zijn bij elkaar te brengen en hier het beste uit te halen.

Geen andere uitweg..

In sommige gevallen is dit onvermijdelijk en dat is natuurlijk geheel begrijpelijk. In een relatie ga je een band aan met iemand en is er een onuitgesproken contract van intimiteit met die persoon. Wanneer een van de partners dan vreemdgaat, wordt dit contract geschonden en voel je je verraden. Het vreemdgaan van onze partner voelt als een aanval op onze gevoelens, ons zelfvertrouwen en onze persoonlijke balans. Niet iedereen is in staat zijn/haar partner te vergeven en niet iedereen verdient vergeving. Vaak leidt ontrouw dan ook tot een eind aan de relatie.

Wat samen te doen als je partner is vreemdgegaan?

Ga vooral het gesprek aan met elkaar. Probeer te wachten met impulsieve reacties en ruzies. Blijf vooral praten! Natuurlijk, het kan zeer pijnlijk en gevoelig zijn om erover te praten. Het is echter de essentie van het oplossen van jullie probleem en verwerken dat je partner is vreemdgegaan. Wat is er gebeurd? Wat ligt aan de basis van het vreemdgaan? Deel ook gerust je gevoelens en zeg wat het met jou doet. Als het heftig wordt tijdens de gesprekken, neem dan even wat afstand en probeer het later opnieuw. Mocht het echt samen niet gaan, maar jullie willen wel, overweeg dan eens relatietherapie.

Wel of niet uithoren?

Stop met vragen. Wanneer je bedrogen bent zal je een hoop vragen hebben en willen stellen. Waarom heb je het gedaan? Was het lekker? Wat heeft hij/zij gedaan dat ik anders niet doe? Wat heb je allemaal bij hem/haar gedaan? Deze reactie is volkomen logisch, je bent namelijk bedonderd door degene die je het meest dacht te kunnen vertrouwen. Je hebt geen idee meer wie die persoon is waar je gisteren nog zoveel van hield. Omdat je de controle begint te verliezen, wil je feiten weten. Door achter feiten te komen heb je namelijk het gevoel alsof je de controle langzaamaan weer terugkrijgt. Hoe graag je dingen ook wilt weten, probeer af te spreken dat je er niks over vraagt. Dit maakt het onnodig lastig en zal jou ook niet verder helpen. In de praktijk blijkt vaak dat hoe meer je weet, hoe meer pijn het doet. Heb niet te hoge verwachtingen. Verwacht bijvoorbeeld niet dat de verliefdheid van de ander meteen over is. Dit heeft tijd nodig en je partner zal daardoor ook verdrietig of boos kunnen zijn. Zo moeten jullie allebei door dit rouwproces heen. Ruzie maken en boosheid horen bij deze periode, maar probeer op te letten dat het niet alleen blijft bij verwijten. Verwacht ook niet dat het vertrouwen meteen terug is of dat je gewoon weer op dezelfde voet verder kan. Het kan lang duren, het advies is om het twee jaar de tijd te geven om het vertrouwen weer volledig terug te krijgen.

Vergeven, Vergeten en Vertrouwen terugwinnen (De 3 V's)

Kies ervoor om te vergeven, besluit dat het voorbij is. Op een bepaald punt zal je voor jezelf moeten beslissen, het vreemdgaan is voorbij. Daarmee is het vertrouwen nog niet terug, daarmee heb je de ontrouw nog niet verwerkt, maar het is een belangrijke stap in het proces. Dit heeft tijd nodig, maar ook inzet om deze keuze te maken. Het komt niet vanzelf. Kies ervoor om je partner te vergeven en hiermee de kans te geven om samen weer aan jullie relatie te werken. Neem een besluit. Kun je hiermee leven? Kun je je partner na de woede, het verdriet weer langzaam gaan vertrouwen? Of ga je je hele verdere leven wantrouwend zijn? Want dan kunnen jullie er beter een punt achter zetten en apart verder gaan. Vergeef je partner als je zeker weet dat je hiertoe in staat bent en als je denkt dat je de relatie zult voortzetten. Als je zelfvertrouwen echter aan flarden ligt en je voelt dat je hart te diep gebroken is, probeer dan verder te gaan met je leven. Neem afstand en maak een einde aan de relatie met degene die jou zoveel pijn heeft gedaan. Daarna is het tijd om te herstellen, weer van de grond te komen en de horizon tegemoet zien met hoop.
info@datecentrale.nlOmgaan met Vreemdgaan, Ontrouw en Overspel

Related Posts